Rätt och fel?

Sanningen är nog det första som förloras i en konflikt.

Vem började? Vem har rätt till vad? Vilka har rätt till vilket område? Frågorna går inte att reda ut. Svaren som kommer beror helt på vem du frågar. Och svaren är så långt ifrån varandra att det är en omöjlighet att komma till någon överenskommelse om vem som har ”rätt” och vem som har ”fel”.

 

För mig blir då lösningen att gå till det grundläggande. Båda sidors rätt till fred, frihet och egna självständiga nationer.

 

Och som jag skrivit i bloggen tidigare:

 

Tänk er in i Israels situation. Din fiende vill inte bara besegra dig militärt. Din fiende vill totalt förinta dig, din nation och ditt folk.

Om detta vore din verklighet. Hur skulle du reagera?”

 

Och …           

 

“Om Palestinierna inklusive Hamas lägger ner sina vapen blir det fred. Om Israel lägger ner sina vapen förintas staten Israel och judarna i mellanöstern”.

 

Lösningen är inte att göra judarna statslösa.

Lösningen är två nationer sida vid sida med till en början FN-trupper i en buffertzon mellan.  

De allra heligaste platserna i områdena får stå under internationellt skydd.

 

 

Starten är att Hamas och övriga – direkta eller indirekta – kombattanter erkänner Israels rätt att existera.

 

 

SDS SDS SDS SVD SVD  DN DN DN  HD HD HD Dagen  Dagen  SDS SVD DN DN DN

 

Annonser

15 Responses to Rätt och fel?

 1. Christian N skriver:

  Herregud, du är mer efterbliven än någon.

  Hamas la ner sina vapen och det resulterade till KRIG från Israels sida, eftersom dem säger att dem skulle döda vissa viktiga mål.

  Israel är en av dem stora militärmakterna
  Palestina är…. en fluga på en fet judes näsa som stör sig och flyger runt.

  Skärp dig och vakna och inse att Israel är ute efter att FÖRINTA hela Gaza, dem har stängt in folket och dem har börjat bomba. Vad fan tyder det på? FOLK KOMMER INTE UT, FOLK HAR INTE DRICKSVATTEN, FOLK HAR INTE MAT FOLK HAR INTE SKYDDSRUM.

  Dags att vakna och lukta på kaffet va`?

  ADM: Jättebra argument *ironi*! Efterbliven, tror inte det. Och När lade Hamas ner sina vapen? Men imponerande att du så fatalt missat vad som händer!

 2. Vaileth skriver:

  Ser att du har fått påhälsning av samma kaffelukts-propagerande individ jag också fick tillfälle att få aggressiva kommentarer ifrån, vid ett tillfälle då jag argumenterade mot en debattartikel i tidningen Journalisten om att det inte finns något svenskt, men däremot finns det muslimskt vi måste ta tillvara, som slöjor i tv och annat märkligt, ytterst viktigt muslimskt. Det finns numera tydligen bara viktig muslimsk kultur, det svenska är inget att ta tillvara eftersom det bara en konstruktion!

 3. Robert skriver:

  Men Gud, är det den uppfattning som cirkulera i antiisraeliska kretsarna???
  Ja, då är jag verkningen rädd för att det aldrig kommer att bli fred.
  Ett sådant struntprat kan man inte kommentera på något sätt.

 4. ss skriver:

  måste vara en av alla dessa människor i de judiska lobbygrupperna… judarna styr världen, så e de bara…inte minst EU och USA!

 5. Sanning skriver:

  Det är ingen tvekan om att det är mycket synd om den palestinska civilbefolkningen. De har cyniskt använts som brickor i ett spel av Hamasstyret.
  Men jag kan å andra sidan inte låta bli att dra paralleller till slutstriden i 2:dra världskriget. Antag att en krigskorrespondent hade gjort ett reportage från Berlin under slutstriden om staden och enbart hade skildrat civilbefokningens svåra umbäranden och om reportern helt hade undvikit att nämna bakgrunden till striderna, Nazismen och dess illgärningar. Samma sak i Gaza. Det är som om det inte fanns någon bakgrund till kriget. Ingen raketbeskjutning dag som natt under snart åtta års tid. Ingen regim i Gaza som dagligen talar om att Israel måste upphöra att existera. Inte ett ord om en regim som använder samhällets knappa resurser till att smuggla in vapen och att producera krigsmateriel i stället för att sörja för befolkningens väl och ve.
  Om man som vänstern sätter på sig skygglappar och bara ser det man vill se så får vi förstås den mediebild som vi har.

 6. GE skriver:

  Till Christian N:

  När exakt ”lade Hamaz ner vapnen” som du påstår?
  Det fanns visserligen en bräcklig & tillfällig vapenvila men när tiden gick ut så började det regna raketer mot civila mål i Israel. HUr föreslår du att ett demokratiskt land ska agera i en sådan situation? Ska man prata med de som anfaller som (förutom själva krigshandlingarna) har inskrivet sina stadgar att förinta Israel och så många judar som möjligt… eller ska man försöka skydda sin befolkning genom att ta bort Hamaz möjligheter att anfalla Israels civilbefolkning?

  Civila förluster är alltid tragiska och beklagliga men Hamaz är smarta och använder sin egen befolkning som mänskliga sköldar och placerar sig och sina vapen i bostäder, skolor, religiösa platser osv för att maximera chansen att civila ska skadas/dödas. När det sker så väcks omvärldens och okunniga antisemiters sympatier för dessa fanatiska mördare.

  Sen att säga att Israel (stort som Småland ungefär med 7 milj invånare) är en stormakt är bara löjligt. Det är snarare så att Israel är ett mycket litet land som sedan 1948 levt under ständigt hot från sina grannar där det bor runt 300 miljoner araber med världens största naturtillgångar och massor av pengar.

  Christian… Jag hade önskat att du läst på lite om bakgrunden till situationen som är i Israel och de palestinska områdena. Då hade du bl.a kunnat lära dig att flyktinglägrena inte skapades av Israel, att Hamaz, Hezbollah och liknande organisationer inte är fredliga utan lever på hat, hat mot judar och amerikaner och faktiskt alla som INTE är muslimer.

  Visste du t.ex att:
  Begreppet ”Palestinier” uppfanns när araberna förlorade 6-dagarskriget. Innan dess fanns inte begreppet “palestinier” i en enda känt uppslagsverk i världen. Uppfinningen har ett enda syfte: att ge sken av att muhammedanerna – som inte klarade att krossa lilla Israel 1967 – har rätt till allt territorium de pekar på. Myten hålls uppe av muhammedanländerna, understödda av talibanvänstern, kommunistländerna och den politiskt korrekta, antisemitiska socialistmaffian i väst.

  Tack för ordet.

 7. Älvadrottningen skriver:

  Hej. Jag tycker din artikel/blogginlägg var jättebra, Ditt sätt att försöka se från två/bägge sidor är BRA. Hamas tillhör de aggressiva, har sett dem gång på gång ”stört” försök till vapenvila, genom att skicka bomber in i Israel.
  Jag tycker inte det minsta synd om Hamas, däremot är det för förjävligt för folket, som får lida för terrorismen. Hamas bär stor del av skulden enligt mig.
  Tack för ordet.

 8. Bubu skriver:

  Konstigt att svensk media inte tar upp klappjakten i Gasa på Fatah anhängare! Hamas är rädd att såfort de har försvagats av den Israeliska armens framryckning tar Fatah över makten över Gasaremsan! De har även sagt att de skulle hänga Abbas på torget.
  Hamas är nervös och därför har de skjutit ett antal Al Fatah anhängare i benet eller helt enkelt brytit armen på dem för att sätta dem ur spel! Ledarna däremot gömmer sig enligt gängsne arabisk maner!
  I Gasa-fängelset har Hamas även avrättat 35 st s k kollaboratörer så att den framryckande Israeliska armen inte skulle kunna befria dem!
  Så gör Sossarnas samarbetspartner och median här håller tyst om för svenska folket!

 9. bord skriver:

  Bra inlägg återigen.

  Får bara hoppas att denna offensiv går snabbt så att inte allt för många dör. Det stora problemet med en buffertzon är att Hamas raketer når 30-40 km och så stor är inte gazaremsan. En annan sak, gazas folk verkar inte förstå att det är Hamas fel att detta krig började. Jaja, svårt läga, sålänge Israel slipper raketbeskjutningar är jag glad och det tror jag att de kommer att lyckas med de närmaste dagarna.

 10. Olof S skriver:

  Haha Christian N – lär dig skriva på svenska innan du ventilerar ditt judehat offentligt på webben.

  Stängt in? Det beror ju på att Hamas smugglar terrorvapen in i Gaza för att beskjuta Israel. Om Hamas lägger ned vapen kommer det att bli fred och vägspärrarna kan öppnas.

  Om Israel verkligen vill förinta Gaza, tala då om för mig varför de inte redan har ”dropped The Big One”?

  Nej Israel står för demokrati och fred. Hamas står för diktatur, terror och förtryck inte minst mot den egna befolkningen.

  Jag lider med Palestinierna som drabbats av denna olycka.

 11. whey skriver:

  Hejsan och tack för era intressanta åsikter.

  Jag skulle dock vilja höja kunskaps nivån här ett tag och använda fakta istället för hat.

  Om vi skall börja lite före den senaste konflikten så ägde judarna endast 12 % av Palestinas markföre 1912 Och palestinier ägde resten.

  Men med belford deklarationen från 1917 där det tydligt står att man skall göra en israelisk stat på palestinsk mark så började man att mass invandra judar och tränga undan araber.

  Detta ledde till flera massakrer och konfrontationer på bägge sidor. Till slut så lade Fn fram resolutionen om en 2 stats lösning 1948 och staten Israel bildades med rätt till 49% av den palestinska marken.

  Detta kunde araberna inte acceptera för att det betydde att de förlorade mer en 1/3 av mark som fortfarande tillhörde dem. Men samma dag som staten israel förklarades så förklarade araberna krig vilket resulterade i att israel vann och ockuperade stora ytor som tillhörde palestinierna enligt FN och världen.

  Så förblev det fram till 6dagars kriget där 7 arabiska arméer anföll israel med en betydligt mindre arme än israels på 260 000 (nämns sällan). detta resulterade till en stor seger till israel som ockuperade ännu mer mark från araberna.
  (flykting katastrofen nakaba och judar från arab länder)

  1973 attackerar Syrien och Egypten israel för att ta tillbaka den mark som man förlorat under 6dagars kriget. kriget slutar i oförändrad ställning. men Egypten får tillbaka sin mark genom avtal senare.

  1982 invaderar israel Libanon för att få slut på PLO raketangrepp men skapar sig en mäktigare fiende genom att förtrycka, våldta , massakera och mörda civil befolkningen i södra Libanon ( Ur detta föds Hizbollah)
  Hizbollah som är demokratiskt invalda i den libanesiska regeringen börjar en 18 årig kampanj för att driva ut israelerna ur Libanon vilket dem lyckas med år 2000 (bortsett från shaaba området).

  Dock fortsätter strider om det sist nämnda området och i en solidaritets handling av Hizbollah med Hamas så attackerar dem och dödar 8 israeliska soldater på detta omstridda område.

  Detta leder till 2006 års krig som slutar som en politisk vinst för hizbollah och stora delar av arab världen då israel inte kunde uppnå sina militära mål.

  Hamas i säg är en organisation skapad av självaste israelerna för att splittra PLO. Men den falska fienden blev istället en riktig och hårdare än PLO då det var en generation född ur Intifadan, ockupation, misär, förtryck och mord inspirerad av martyr döden.

  ( Trevlig fiende)

  Dock så tyckte omvärlden att Palestina ska få ha demokratiska val, vilket dem också hade men till omvärldens vrede så valde dem Hamas (demokratiskt, trots senare kupp)

  Stridigheter och konflikter utbröt som ledde fram till den senaste vapen vilan. Den bröt israel först genom att bomba hamas och hamas svarade. trots det höll det sig lugnt ett tag fast att man höll dem omringade i världens största fängelse under sanktion med brist på mat, elektricitet, vatten, medicin och förnödenheter.

  När det var dags att förnya vapen vilan så ville israel inte förändra villkoren i den som betydde att dem fortfarande kommer bomba när det passar och att fängelse straffet fortsätter med allt vad det innebär utan öppnande av övergångar.

  Av naturliga skäl så vill ingen i hela världen ha en vapen vila som innebär att din fiende får lov att bomba dig när som helst och att du får svälta ihjäl.

  Vilket resulterar i att hamas börjar sin raket beskjutning efter att vapen vilan löp ut i hop om att kunna få till stånd en vapen vila som man kan överleva i (i bland världens mest tättbefolkade område)

  (Raket beskutningarna har kostat 17 liv under 7 år)

  Israel svarar med flyg och mark invasion för att få tillstånd en vapen vila med villkor som svälter ut palestinierna.
  (ungefär som den innan)

  och nu har ? så många mördats och så många ? lämlästats för livet.

  Jag vill avsluta med att säga att hamas hade inte funnits om det inte funnits en occupation och hizbollah hade aldrig funnits om det inte fanns en omänsklig occupation som hotar.

  Faktum är att Israel är en onaturlig stat som ungefär konstgjort ogräs som planterats med tvång och araberna för all framtid kommer att försöka ta bort.

  (Lyckas dem inte inte nu så gör dem det om 500 år, dem har stridit i 60 minst)

  Och eftersom den förra ockupationen (korsriddarna) av Palestina höll sig i hundra år så upprepar historien nog sig.

  Ps du som påstod att palestina är ett påhittat namn har tydligen aldrig läst bibeln där filistiner (palestiner) är nämnda som de folk som israelerna fick slåss mot och ta över deras land för 4000 år sedan.

 12. Thomas skriver:

  Christian N: ”En fluga på en fet judes näsa”?!

  Vänta. Tänk om någon istället hade skrivit ”En fluga på en fet negers näsa”? Eller ”En fluga på en fet Arabs näsa”? Låter ganska rasistiskt va?

  Christian N, du är inte antisemit? Kanske dags att komma ut i garderoben? Man är inte antisemit för att man kritiserar Israel (duh…), men om man har svårt för att göra det utan att tala om ”feta judar” och deras ”näsor”. Då är man sannolikt just det: En antisemit. Enligt vissa en del av mänsklighetens avskum. En antisemit som dessutom kritiserar Israels behandling av palestinier är inte bara rasist, han är en hycklande rasist.

 13. Robert skriver:

  Till whye
  Trevligt att du vill höja kunskapsnivån tycker det är en alldeles bra idé, men då ska det vara kunskap och inte ditt tyckande.
  Jag citera därför en bit av Kent Ekeroths blogg om folkrätten och grundandet av staten Israel. Skicka med länken så att hela tråden kan läsas. Jag vill påpeka att jag inte sympatisera med SD. Läs tråden för din egen skull inte för min.
  http://kentekeroth.se/2008/12/30/folkratt-i-ockupation-folkrattsligt-omojligt-att-ge-tillbaka-vastbankengaza-till-araberna/

  ”Vad folkrätten säger om “ockupation”
  Det existerar två olika former av “ockupation”; 1) ockupation av områden som inte tillhör någon stat, terra nullius eller res nullius, och 2) ockupation som resultat av en väpnad konflikt vilket handlar om områden som tillhör stater.
  Ockupation av territorium som inte tillhör någon stat handlade före 1928, då aggressionskrig började förbjudas genom den så kallade Briand-Kelloggpakten, om territorier som ansågs vara obefolkade. På den tiden inkluderades i begreppet även territorier som beboddes av det som kallades “ociviliserade folk”, exempelvis i Afrika och Asien. På så sätt kunde även kolonisationen genomföras, vilken alltså folkrättsligt sett var helt legitim (!).
  Tittar vi på ockupation som resultat av en väpnad konflikt, alltså rörande områden som tillhör stater, säger Haagkonventionen om krigets lagar följande:
  Artikel 42:
  “Ett område anses ockuperat när det är de facto ställt under myndigheten av en fientlig armé. Ockupationen är enbart tillämplig på området där sådan myndighet har upprättats och kan upprätthållas.”
  Artikel 43 beskriver när ett område har ockuperats och dess parter:
  “Styret av den legitima makten har de facto övergått till ockupanten, varför den senare ska vidta alla åtgärder som står i dennes makt för att återupprätta och försäkra, så långt det är möjligt, allmän ordning och säkerhet, och samtidigt respektera, såvida det inte är absolut ogenomförbart, gällande lagar i det landet.”
  Det behöver alltså först fastställas vem som hade den legitima makten över området, innan det går att fastställa om en ockupation inträtt eller ej. Genom att se hur tidigare erövringar av området har skett och på vilken rättslig grund de har gjorts kan man avgöra vem som har bättre rätt till ett omstritt område.
  Frågan som bör ställas är alltså:
  Vilket var Västbankens och Gazaremsans legitima styre 1967?
  Media har ju för vana att tala om att Israel ska “lämna tillbaka” Västbanken, Gaza och östra Jerusalem till araberna, som idag kallas “palestinier”. Men saken är den att de ”palestinska” araberna saknade kontroll över områdena när Israel tog dem. Det fanns ingen “palestinsk” stat (har för övrigt aldrig funnits heller) och därmed fanns inte heller något legitimt “palestinskt” styre.
  Detta faktum gör det logiskt och folkrättsligt omöjligt att hävda att områdena tillhörde “palestinier” och därmed samtidigt fel att kräva att områdena “lämnas tillbaka”.
  En naturlig följdfråga blir:”
  Och till slut filistiner är filistiner och inte palestinier.

 14. Esteban skriver:

  Den enkla sanningen är att båda sidor (deras ledarskap iaf) har stora intressen av en fortsatt konflikt, och de ”investerar” ständigt i dessa alternativa intressen. Path dependancy. Därför kommer inte konflikten dö om Hamas lägger ner sina vapen, och därför kommer inte konflikten sluta om Israel ensidigt erkänner en självständig Palestinsk stat.

 15. whey skriver:

  Hej Igen

  Jag är tacksam för din länk och information Robert angående vem marken tillhörde, men fruktar att det är inte hela sanningen.

  så här kommer lite ren fakta.

  (Palestina) Under 600- och 700-talet inlemmades så området i den muslimska kulturkretsen under kalifernas styre. Detta inledde en period på 1300 år då Palestina var en integrerad del av den arabiska kulturvärlden. En sådan stabilitet är unik i Palestinas historia. Området delades så småningom in i fem distrikt, under samlingsnamnet jund Palestina.

  Runt tusentalet kom delar av området tillfälligt under kristen kontroll i samband med korstågen. Detta varade i omkring 100 år, och sedan tog Saladin tillbaka det och gjorde området muslimskt igen.

  På 1600-talet tog Osmanska riket över. På 1800-talet kallades området Arz-i Filistin, Filistéernas land (Filastin det arabiska namnet för Palestina). Efter att ha tillhört Osmanska riket i tre hundra år blev det, efter första världskriget, deklarerat som en internationell zon under brittisk och fransk kontroll.

  Så du ser min vän att Palestina har funnits som ett land (eller samlings område för filistiner (Palestiner))
  i minst 1400 år.

  Där först när kolonialist ockupationen förklarade området som internationell Zon som man kan använda ditt resonemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: