Bilder från Rosengård

Fastighetsbolagen på Herrgården får i media och av ”ansvariga” politiker rejäl kritik. En del berättigad en del inte. Bloggen har försökt balansera bilden och pekat på svårigheterna att förvalta bostäder på Herrgården. En bild säger mer än tusen ord heter det. Nedan bilder tagna under en kort promenad i området.

Att sopor kastas från fönster och balkonger är inget ovanligt. Foto: Bloggen

Att sopor kastas från fönster och balkonger är inget ovanligt. Foto: Bloggen

Personliga erfarenheter som jag skrivit om i en tidigare bloggpost:

När jag arbetade på Rosengård så såg jag en hel del som var riktigt ruggigt.

Det kvittar hur mycket ett bostadsföretag gör när de boende inte bryr sig. Utan istället saboterar, klottrar, uträttar sina behov i trappor och källare. Det var flera gånger man kunde se boende bara precis kasta ut sina sopor från balkonger/fönster rätt ut på gården.

Uppmaning från Räddningstjänsten på ett av Miljöhuset. Foto: Bloggen.

Uppmaning från Räddningstjänsten på ett av Miljöhuset. Foto: Bloggen.

Tänk på att vi pratar om ett område där räddningstjänsten inte kan bege sig utan poliseskort! Då är det inte svårt att tänka sig de svårigheter andra representanter för samhället har på Rosengård!

Är man då ett privat bostadsföretag så fungerar det inte att kasta in hur mycket resurser som helst till skillnad då från ett kommunalt bostadsföretag.

– Det finns hyresgäster som brister i sin vårdnadsplikt av bostaden. Så även i Rosengård, säger företaget på ett PK-befriande sätt.

Annars skall allting bara var så vansinnigt politiskt korrekt. Det är aldrig de boendes fel. Det är alltid det stora stygga fastighetsbolaget. Sanningen ligger väl någonstans mitt emellan!

Klotter under ett fönster på sjätte våningen. Actas verk? Foto:Bloggen

Klotter under ett fönster på sjätte våningen. Actas verk? Foto: Bloggen

Newsecs kontor på Ramels väg. Även inne sitter personalen i skydda rum bakom galler. Foto: Bloggen.

Newsecs kontor på Ramels väg. Även inne sitter personalen i skyddade rum bakom galler. Foto: Bloggen.

Bil med traktordäck på taket på Ramels väg. Bilen framförs regelbundet i detta skick. Foto: Bloggen.

Bil med traktordäck på taket på Ramels väg. Bilen framförs regelbundet i detta skick. Foto: Bloggen.

Miljöhus på Ramel väg. Foto: Bloggen.

Miljöhus på Ramel väg. Foto: Bloggen.

Sopor utkastade. Foto: Bloggen.
Sopor utkastade. Foto: Bloggen.

SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS

Annonser

19 Responses to Bilder från Rosengård

 1. Christian skriver:

  konstigt, inga kommentarer om att det är samhällets fel att folk slänger ut sopor från balkongerna och uträttar behov i trapphusen..

 2. Eric skriver:

  ”Balanserad” rasistpropaganda.

  ADM: Vad är enligt dig rasism i min blogg?

 3. Daniel skriver:

  Har funderat lite på det här med sopor.
  Bor själv i ett invandrardominerat område.
  Ibland ser man särskilda insatser som kommunen försöker göra tillsammans med skolorna.
  Rena Malmö eller nått liknande tror jag man kallar det.
  Hursomhelst, skolungdomar går omkring i nån timme och plockar skräp i området.
  Hur bra som helst.
  Men…när ungdomarna är klara och det har gått nån timme så får man ju för sig att det fortfarande skulle kunna vara rent och snyggt.
  Icke!
  Det flyter återigen skräp på gatorna.
  Om någon gör det för o jäklas vet jag inte men det är ju bara att konstatera, någon tycker uppenbarligen att det ser vackrare ut om man tömmer soppåsen direkt på gatan.
  Och sådär fortgår det, dag efter dag, år efter år.
  Man ser även kommunanställda som plockar skräp, det sker väl egentligen ganska ofta, men inte har det nån effekt på renheten i området…
  Så, lång historia kort, visst ligger det en del i vad du har skrivit här.

 4. Emma skriver:

  Tanken på hur många arbetslösa det bor i Rosengård som garanterat är inskrivna på ams, auc ect. tycker jag att dessa borde bli ”tvingade” att söka praktikplats hos fastighetsbolagen som finns runt omkring i Rosengård eller hos malmö stad. Där skulle de bli erbjudna att utföra fastighetsservice exempelvis lokalvård, vaktmästartjänster osv. Man kan ju undra många dagar tar det innan personen börjar säga till andra i sin omgivning att inte slänga sitt skräp på marken, att inte vandalisera m.m för de ser på saker genom andra ögon nu när de blir tvungna att städa upp och göra fint efter andra människor pga andras idiotbeteende. Detta är även ett bra sätt för de arbetslösa att få in foten i något som kan leda till anställning i framtiden eller nya kontakter. Allså inte helt värdelöst!

 5. Robin_Shadowes skriver:

  Bor själv i ett icke-berikat område (dock inte i M-ö) och det ser inte alls ut så där utanför. Men jag är väl super-rasist bara för att jag påpekar detta faktum…

 6. Adam skriver:

  Det ser för jävligt ut, och tycker att kanske förslaget med att tvinga arbetslösa att rensa upp och ta vaktmästarjobb är bra.
  Men det finns fler nyanser än så…
  Befinner du dig i ”bottenskiktet” i samhället, inte får något stöd (ja, och då räknar jag inte med fejkstöden som inte leder någonvart), inte får några jobb, hela tiden får stämpeln kriminella (vilket ni får fundera på om majoriteten av de boende där verkligen är), är granner med eller föräldrar som lider av krigs- eller våldstrauman, är i ett samhälle där du tappar din identitet… ja, då kanske risken är stor att man inte mår så bra. Framför allt ungdomar som växer upp och känner en uppgivenhet och orättvisa kan ta ut detta på samhället eftersom de känner sig utanför.
  Inget försvar alls. Alla sådana former av utspel skall beivras, men jag tycker att det fattas lite funderingar kring varför. Tänk efter om ni hade haft all deras erfarenhet och upplevelsebagage. Hur hade NI reagerat och mått?

 7. Milad skriver:

  Jag bor precis i detta område Herrgården. Tycker att det är tråkigt med allt det här är själv invandrare men tycker inte om sosses politik längre och hela det här med massinvandringen av outbildade folk från dessa olika länder. Det är dessa familjer som bildar många barn och låter sedan dem vara ute här i gården runt till 11 på kvällen. Och nu när det blir med ljusare kommer de att stanna upp till tolv på natten. Dessa föräldrar bryr sig egentligen inte om sina barn så mycket. Och dessa barn sedan växer upp i sådan slum situationer. Ilmar Reepalu borde sluta med det politiken har framför, skam med andra ord. Sverige borde sluta att ta mer hit invandare på tre, max 5 år. Istället bygga nya hus, lägenheter under dessa år.

 8. Daus skriver:

  Goddag yxskaft Milad! Läs på lite bättre nästa gång! Ilmar vill ju stoppa inflyttningen till Malmö av flyktingar som redan kommit till en annan del av Sverige! Detta eftersom det inte finns lägenheter i Malmö!

  Daus!

 9. Stefan skriver:

  Jag kommer ihåg det tidiga 70-talets Rosengård, vi hade bekanta som bodde där. Fina välplanerade lägenheter, rena gårdar osv.
  Om nu folk som bor där nu bär sig åt på detta jävla viset så låt dem få ha det på det viset, låt skiten förfalla, låt det se ut som ett ghetto i Libanon, uppenbarligen vill de ha det så. Det kanske är hemtrevligt?
  Vad vet jag? De får väl för fan nångång lära sig att ta ANSVAR!?

  Men å andra sidan så kan jag förstå Rosengårdsbornas vrede.
  Vrede mot hyresvärdar som inte offrar en spänn på sina fastigheter.
  Hade de gjort det så hade det kanske inte behövt vara som det är nu.
  Kapitalistsvin som bara ska göra ”klippet”, som frångår sina SKYLDIGHETER att underhålla sina fastigheter och hålla dem i ett beboeligt skick, usch fyfan!
  Nä, häng upp svinen och tvinga dem att ta sitt ansvar till varje pris.
  Både fastighetsägare (inkl delägare) och vandaler.

  Ägde inte MKB dessa husen en gång i tiden?
  Egentligen så skall väl isåfall en hel del kritik riktas mot MKB som en gång sålde de här fastigheterna till ”klippare” för att själva göra frigöra pengar.

  Var fanns Malmö kommuns ansvar för att tillgodose invånarnas trygghet då? Än en gång pengarna som styrde… precis som kuken på en pedofil…
  Och Svenska Kyrkan? Sveriges absolut rikaste instutition…
  Vad i helvete tänkte ni på? Jo, inte fan var det för att förbarma er över en majoritet av muslimer… vilket ni verkar vara mycket för att göra annars… Nä, ni skulle göra ”klippet” här också… bara för att bli ännu rikare… kapitalismens fula nuna är framme än en gång…

  Fan vad skönt att man har gått ur Svenska Kyrkan…
  (Iofs så blev man ju aldrig tillfrågad en gång OM man ville vara med..)

  Fan vad skönt att man bor utanför stan också för den delen, för i Malmö kan man inte bo längre, förfallet har gått för långt sedan länge.

  Titanic sjunker inte…det ligger redan på botten…

 10. Du kanske har sett bif artikel i SDS ?
  Bra blogg du sköter dig !

 11. onsdag 1 april 2009 SDS

  Tvångsköpet lyft för värsta hörnet

  Av HERMOD PEDERSEN
  Publicerad 31 mars 2009 22.05 | Uppdaterad 31 mars 2009 22.18

  Herrgården. I flera år var det Herrgårdens värsta hörna. Tre år senare är det områdets bästa. Pris: 57 miljoner kronor.

  Det handlar om von Rosens väg 50–78 i Herrgården – sex hyreshus som 1996 fick norska ägare.

  Medan Nor-Sves ägare tänkte tjäna så många miljoner kronor så snabbt som möjligt fick husen förfalla. Ett tag, hösten 2005, ingick husen i en finanskarusell kring Custodia, cypriotiska Praletona och företag i Sundsvall.

  När hyreshusen var på väg in i en ny härva, nu med danska ägare, sa kommunen stopp. Husen tvångsköptes och placerades hos kommunalägda MKB. Det var i juni 2006.

  Malmös mardröm i Rosengård.

  – Det var här vi hade de största problemen, säger Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård.

  – Det var bränder, skadegörelse, stenkastning och annat. Allt detta har mer eller mindre upphört.

  Med 57 miljoner kronor och tiotusen reparationer, tolv om dagen, har MKB förvandlat hyresslummen till modernt boende.

  – Det mest besvärliga området har blivit det i särklass lugnaste, säger Börje Aronsson.

  I dag brinner det, kastas sten och bråkas med poliser längre bort.

  – Oron har flyttat bort längre upp mot Ramels väg och Shellmacken. Det är ingen tvekan om att det som en fastighetsägare gör har oerhört stor betydelse.

  Det har märkts under de senaste upploppen.

  – När det brann som värst vid Shellmacken gick folk man ur huse här, säger MKB:s förvaltare Magnus Nilsson.

  – De som försökte tända eld här motades bort.

  Den nya optimismen märks vid ett hastigt besök. Medan oro och misstro överväger bland större delen av Herrgårdens hyreshus är det full rörelse och fler öppna dörrar i MKB-delen.

  Flera hjälper till som frivilliga ungdoms- och husvärdar eller, som Fawzie Ayoub, miljövärd. Direkt efter jobbet blir hon fritidsexpert vid områdets nya, underjordiska sorteringssystem.

  – Vi måste alla hjälpa till, säger Fawzie Ayoub.

  – Om alla bara stänger dörren bakom sig blir ingenting bättre.

  Hon har bott i Herrgården sedan 1990-talet och varit med om goda och dåliga tider.

  – Det var fint här på HSB-tiden. Med MKB börjar det kännas som förr igen.

  Trots all lovord är det inte problemfritt. Det är fortfarande många som bor trångt, arbetslösheten är den högsta i Malmö, missbruk förekommer och det krävs mycket jobb för att bevara allt fräscht. De sex MKB-husen i Herrgården har fyra fastighetsskötare, mot normalt en.

  – Det har varit en tuff resa, medger förvaltaren Magnus Nilsson.

  MKB:s ledning räknar med att husen i Herrgården ska bli lönsamma.

  – Förbättringarna skapar trygghet och därmed lönsamhet i området på lång sikt, säger MKB:s vice vd Haqvin Svensson.

 12. […]  Del I: Bilder från Rosengård […]

 13. S skriver:

  jag flyttade till rosengård för drygt 22 år sen och det var det få invandrare där, man kunde räkna invandrarna på varje gård på sina händer. Det var fint och alla slängde tuggummi papper i papperskorgen! Jag har sett förvandlingen från att det verkligen var ROSENgård till detta!
  Flyttade från rosengård till MYCKET bättre område 2004 – och tack och lov för det!!!
  Som det ser ut!! det är äckligt fan!!

  det är en skam för andra invadrare också som INTE bor i rosengård, dem smutsar inte bara ner sin omgivning utan också ryktet för ALLA och då menar jag ALLA invadrare oavsett var i malmö man bor!

 14. Rex skriver:

  ”världen är bra liten egentligen” –
  ´Tja! Jag hamnade på denna Blogg p g a att jag sökte bilder/foton av bl a fönster höghusfasad, soppåse, glasflaskor, glassplitter etc. Jag vart länkad till bilden där det är sopor kastade utanför huset. Det är nämligen så att jag totaltröttnat på alla j-vla sopor och glasflaskor som slängs ut på baksidan av vårt höghus här i Ronna, Södertälje, så jag tänkte knåpa ihop en billd och sätta upp i trappan, så kanske de som troligen inte kan svenska slutar slänga sopor och glas på baksidan. Och JA, det är invandrare som slänger dessa sopor och bajsblöjor, det behöver inte ens diskuteras, det finns föresten högst 5 pers som inte har utländsk härstamning här i huset. NU TILL DET ”MÄRKLIGA” – Jag bor i RONNA – har bott här 18 år – New Sec, som tydligen äger el förvaltar husen på Ramels väg, var till för något år sedan ägare el förvaltare till våra hus här i RONNA! What the f-ck!??
  Man hör mycket skit om Rosengård, man hör mycket skit om Ronna MEN jag trivs förbannat bra i Ronna, så jag förmodar att det finns folk som trivs i Rosengård också. Men New Sec då, ? Hur kommer det sig att de råkar vara de som är ägare el förvaltare till just dessa hus i de mest ”problemartade” el ökända områden ???? Man får nästan undringar ang. konspiration? De här riktiga sop- och nedskitnings- och förstörelse-origerna – som har ökat oöverskådligt de senaste ca 3-5 åren – har de något samband med New Sec?? Man kan ju nästan börja undra.
  För övrigt – och Ja , det är lätt att bli rasist här, och….. det är väl inte konstigt. Det som är konstigt är hur ända in i glödheta kommer det sig att de invandrare – alltså dagens föräldrar till tonåringar och yngre människor som startade upp den här invandringsvågen från turkiet, syrien etc – hur kan det komma sig att de ”uppfostrar” sina barn – hjärntvättar – till att förakta oss ”hel-svenskar”, att nästan hata oss, att genomsyra hela deras ungdom med fientlighet mot oss. De får lära sig respekt för föräldrar, äldre, kvinnor etc inom sin egen folkgrupp. Men mot oss svenskar så finns ingen respekt eller liknande över huvud taget.
  Ett kort men slående exempel är den ”21-åriga tjejen” som vart överfallen av 15-20 invandrarkillar en lördagsnatt på väg hem. De stod och hängde vid en tunnel vid centralen, tjejen kom gående, killarna skrek: Ööh, jäävla Svennehora!!! . Tjejen svarade: Håll käften !!
  Hon vart påhoppad och nedslagen av hela gänget som misshandlade henne i gångtunneln. När 3 (svenska) killar kom gående, såg de att det var något bråk och i ljusskenet genom tunneln såg de precis när en kille ddrog upp tjejens huvudet från marken, höll det, så att en annan kille, efter att ha tagit sats, kunde få en en ordentlig spark. Man blir ju ”crazy” när man läser sådant. de 3 killarna ingrep, men fick själva fly från platsen. De avbröt misshandeln i alla fall och snuten han komma innan de slagit ihjäl henne. MEN INGEN GREPS ELLER VART ÅTALAD FÖR MISSHANDELN EL DYL. det trots vittnen etc. I alla fall jag menar att det är så jävla uppenbart att de verkliga rasisterna är invandrarna, för hade det varit en invandrartjej som kommit promenerande, så hade killarna inte ens kommit på tanken att skrika efter henne. Ännu mindre skulle de ha hoppat på hennen och misshandlat, för det skulle de inte ha vågat. De skulle inte ha haft något liv efter det, för de skulle ha blivit sådana j-vla represalier, och det är de jävligt medvetna om. Men ensamma svenska tjejer och killar är det ingen risk att ge sig på för vi har inte samma ”nätverk” av släktingar och vänner att tillgå om vi skulle behöva någon form av represalier.
  MEN MAN FÅR VÄL BARA HOPPAS OCH TRO ATT DET SNART BLIR EN FÖRÄNDRING, ANTINGEN PÅ DET ENA ELLER ANDRA VISET, ANNARS BLIR VI SNART ”uppätna”.
  Jag fattar inte vad alla dessa människor som hatar oss svenska så, VAD GÖR DE HÄR?? varför komma till ett ställe där enl. dem bara idioter bor.

  varför sticker de inte någon annanstans om de nu mår så dåligt på oss svenskar??`?

 15. […] invandrartäta bostadsområden är problemet detsamma. På ett närmast förbluffande sätt har man där lyckats få […]

 16. nicklas skriver:

  Kuk i alla araber ! Men vi svenskar är värre än dem !!!

 17. khalle skriver:

  såg svt reportage om ödehus och platser av jan janåker. då kunde man se att miljonprogrammet på 60 talet fortsatte fast experterna visste att ingen skulle bo i dessa. ingen vågade stoppa byggandet var för trögt att stoppa.

  men kanske var det planerat redan då att massinvandringen skulle ske, och det byggdes hus med billiga radonfulla yxhultbetong element.folk som bor idessa blir trötta och likgiltiga med dålig ventilation och påverkas av höga halter radioaktiv radon.

 18. ISLAMOPHOBICANDPROUDSWEDE2012 skriver:

  Reblogged this on DEN DÖENDE STADEN and commented:
  Ghetto, dypöl och träsk……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: