Desperat på Rosengård

Bloggens bild på de sönderskurna slangarna brandmännen talar om. Fotot från den 8 april.

Bloggens bild på de sönderskurna slangarna brandmännen talar om. Fotot från den 8 april.

Läget är nu så desperat för brandmännen att de till och med övervägt massjukskrivning.
Natten till  idag attackerades de på nytt av Rosengårds-ligisterna.
Bloggen har skrivit om det tidigare. Kulturskillnaderna om ni så vill. Nu konstaterar brandmännen det för första gången själva öppet.
Dialog fungerar inte. Stenkastarna på Rosengård har inte våra västliga värderingar. Det är svårt att smälta. Det är svårt att ta in. Bloggen själv har trott på dialog. Men dessa stenkastare har ett sådant djupt förakt för oss icke muslimer. För dem är vi andra klassens medborgare. De säger det själva. Det är bara det att vi inte velat tro dem.

– Vi kan stå och snacka med dem ena stunden och allt verkar bra, men när vi vänder ryggen till skär de sönder slangarna för oss, berättar brandman Peter Tegerup.

Många brandmän tycker att det pratats nog, att det är dags för tuffare tag. Torsdagens stenar och förra veckans direkta attack mot brandmännens slangar upprör.

– Brandslangen är vår livförsäkring, säger Peter Tegerup.

– Blir det övertändning måste vi ha vatten att kyla med. Rökdyker jag är slangen min livsnerv, den hjälper mig att hitta ut igen. Men de fattar inte. Brandslagen är jävligt känslig för oss.

Den som tror att det hjälper att kalla bloggen och brandmännen för rasister ombedes räcka upp en hand och bege sig ut till Ramels väg valfri kväll/natt!

Herr Reepalu kanske kunde säga några uppmuntrande ord till brandmännen och kanske  ett fördömande gentemot stenkastarna?

SDS  SDS SDS

Annonser

16 Responses to Desperat på Rosengård

 1. Lisa, Malmö skriver:

  ”Många brandmän tycker att det pratats nog, att det är dags för tuffare tag. Torsdagens stenar och förra veckans direkta attack mot brandmännens slangar upprör.
  Brandslangen är vår livförsäkring, säger Peter Tegerup.
  Blir det övertändning måste vi ha vatten att kyla med. Rökdyker jag är slangen min livsnerv, den hjälper mig att hitta ut igen. Men de fattar inte. Brandslagen är jävligt känslig för oss. Så kommunens ansvariga måste göra något.”

  – Fattar är just vad ungjävlarna gör. De är ute för att skada.

  ”En tankbil med vattenkanon flyttas också från Hyllie till Jägersro. Den hälsas välkommen av brandmännen, som då kan släcka bränder utan att behöva gå ut. Vattenkanoner används ibland för kontroll av aggressiva grupper, men det finns inga sådana planer kring tankbilen.
  Vi har den till att släcka bränder, säger stationschefen Attila Jensen.
  Ingenting annat.”

  – Synd.

 2. Lisa, Malmö skriver:

  Reepalu kommer ALDRIG att fördömma kulturberikarna. Då mister han röster och det vill han inte 🙂

 3. "Pro Patria" skriver:

  Grattis snorvalpar,ni har lyckats med konststycket att få malmös största brandfackla i ert område!!
  En skyskrapa 26 våningar hög i Törnrosen kan bli verklighet om alla bitar faller på plats för MKB under de närmaste åren.

 4. Heja Peter !
  Känner den brandkillen ifrån min Malmö-tid . Men jag tror han heter Terup i efternamn. Skit samma bra kille är det i alla fall.
  Kan dessvärre inte låta bli bränderna i Malmö…
  Min far var Brandman, men inte i Malmö . Det var i en stad i södra sverige som hade stora utbyten med Malmös brandkår och brandkillar.
  En del av dessa numera pensionerade brandmän har jag fortfarande kontakt med- och jag har pratat med dom om Rosengårdsproblemen.
  Faktum kvarstår som sanning att de har samma åsikter som många andra:
  Låt skiten brinna ! Vi riskerar inte våra liv för idioter !

  Fortsätt fin blogg !

  Följetång lite till…

  Räddningstjänsten i Malmö vägrar att rycka ut (KVP 17/4)
  Räddningstjänsten i Malmö har nu fått nog av hot och våld från ungdomsgäng när de rycker ut i bostadsområdet Rosengård i Malmö. De kommer inte längre att rycka ut på bränder som startats i syfte att locka dit räddningstjänsten och kasta sten på dem.
  – Brinner det i en container så får det väl brinna då. Jag sätter min personals välbefinnande framför en meninglös brand, säger Per Widlundh, förbundsdirektör för räddningstjänst Syd.
  Mer i samma ämne
  17 april 2009 ”Vi pratar om att sjukskriva oss” 8 april 2009 Flera anlagda bränder i Rosengård 25 mars 2009 Kräver lagändring efter nya angrepp 24 mars 2009 Brand, sten och glas i Rosengård

  I flera år har räddningstjänst och polis som ryckt ut på bränder i Rosengård blivit attackerade med stenar och fått utrustningen saboterad av ungdomsgäng. Nu har förbundsdirektören för räddningstjänst Syd, Per Widlundh, fått nog. Han kallar situationen oacceptabel och nu kommer nya rutiner att införas för hur räddningstjänsten i Rosengård ska agera.
  – Får vi in ett larm om en brand i exempelvis en container kommer ett högre befäl från polisstationen i Jägerso göra en bedömning på plats. Om det inte finns någon risk för spridning eller någon risk för allmänheten får containern brinna , säger Per Widlundh som understryker att räddningstjänsten även fortsättningsvis kommer att rycka ut på brandlarm i lägenheter och liknande.

  Ett larm om dygnet

  Det är okynnesbränderna som startas av ungdomar som vill locka till polis och räddningstjänst för att kasta sten på dem och hota dem han nu är trött på.
  – Den senaste tiden har fått in i snitt ett sådant här larm om dygnet. Killarna och tjejerna i räddningstjänsten har familjer och är som alla andra. Det är inte hållbart att de ska känna sig otrygga och osäkra på jobbet i den här utsträckningen. Jag sätter deras arbetsmiljö framför meningslösa bränder, säger han.
  Kommunen, polisen och länsstyrelsen är informerade om beslutet och har enligt Per Widlundh visat förståelse.
  – De flesta boende i Rosengård förstår oss också. Och de ska inte oroa sig över att vi inte kommer om det är fara på riktigt, för det gör vi.
  För att komma tillrätta med problemet på sikt har en brandstation uppförts i Rosengård.
  – Vi kommer också att jobba med skolsamverkan, föräldramedverkan och andra relationsskapande åtgårder, säger Per Widlundh.

  Alexander den stores Komm:

  -”Listen, I will say this only once”:

  Attackerna på polis och brandkår bottnar endast i
  Ett visat stort förakt för det svenska samhället och rättväsendet
  Sverige och Svenskarna.
  Det ”ungdomarna” egentligen ger uttryck för är en stor spottloska åt
  Allt det svenska samhället står för.
  Det är brandmännen och polisen som står som symboler för Sverige som nation inget annat !
  Och detta kommer bara att fortgå. Slutar bränderna i Rosengård så kommer bara liknande bränder dyka upp i andra stadsdelar i Malmö ex. Kroksbäck/Holma/Nydala/Lindängen mfl..
  Där invandrargängen finns frodas den omvända rasismen.
  Försök att inse det. Här hjälper det bara med klara markeringar från både politiker
  och fältarbetare.
  En rejäl markering till ungdomarnas föräldrar måste absolut till, annars blir det bara värre.

 5. Lisa, Malmö skriver:

  En sak är väldigt säker: Jag kommer akta mig för att rösta på Sossarna nästa val. Får Fiffel-Mona makten går det ännu fortare utför med Sverige. Alliansen drar allt vad de kan i nödbromsen och först när alliansen tillträdde blev poliserna i Malmö utkommenderade på gatorna! Malmöborna har aldrig sett så många poliser förr Fy fan för sossarna som har förstört så mycket på senare år!! Man får hoppas att en högre makt reglerar saker och ting.

 6. Nisse skriver:

  Jag tror det är viktigt att lägga fokus på problemet och inte fokus på att de som gör handlingen är invandrare. Oavsett om det är svenskar, skåningar eller vem som helst, så ska inte detta beteende accepteras. Men att lägga pekpinnen på att det är invandrare som gör handlingen är fel. Självklart måste dessa personer fångas in och straffas kännbart. Håller med bloggens syn på att det är ett visst ”daltande” med invandrarna vilket måste bort. I en demokrati ska alla medborgare behandlas lika, därav även invandrarna.

  ADM: Tack, pekpinnen som du skriver är baserad på fakta. Och det kan inte vara fel att tala klarspråk!

 7. Mats skriver:

  Självklart inte fel att tala klarspråk.
  Problemet här är ”invandrare” från en kultur som inte är kompatibel med vårt samhälle (Sverige, västvärlden). Det är också klarspråk.

 8. charlie skriver:

  Det skulle vara intressant att höra vad du har för belägg för att göra detta till en religionsfråga och ditt påstående att: ”Stenkastarna på Rosengård har inte våra västliga värderingar.”
  Upplopp och skadegörelse har ju faktiskt inträffat ganska många gånger i den europeiska historien. Ofta då av fattiga människor som inte har något hopp om att få det bättre.

  ADM: Svar på dina frågor finns i bloggens olika postningar. Men.. Mina slutsatser om religionen är baserade på mina personliga erfarenheter. Jag finns på Rosengård. Jag kände Faik Rustemi. Läs om Islam. Läs om deras syn på icke muslimer. Läs även om hur mycket det satsas på Rosengård. Det är inga småsummor som slängs över stadsdelen. De har samma chanser som resten av oss i Sverige.

 9. Mats skriver:

  Islam – inte bara en religion! Islam omfattar allt. OBS all!
  Men – det gäller kanske inte här – tror du?
  I dag finns fler möligheter att bilda sig omkring detta. Alltså inte enkom via Sveriges Televisioner , eler pressen här, SDS t ex . Ge dig tid och läs på Internetet.
  Vad tycker man i Tyskland, England, Frankrike – bara för att nämna några exempel?
  Läs på Internet.

 10. Sune skriver:

  Det har redan sagts här tråden:

  LÅT DET BRINNA!

  LÅT BRANDMÄNNEN FÅ VILA SIG NÅGON NATT ELLER PRIORITERA ANDRA OMRÅDEN!

  Men för att hjälpa hyggligt folk vid Ramels väg:

  DELA UT PLÅTHINKAR TILL ALLA HUSHÅLL!

  LÅT DEM SJÄLVA TA HAND OM BRÄNDERNA!

  Säkert finns det de som kan organisera brandvakter i Rosengård. Och mobiler finns det säkert gott om så att de kan larma vid brand.

 11. ali skriver:

  detta är ju skrämmande!

  själv bodde jag i sverige för många år som invandrare, men aldrig i rosengård och även då var situationet inte så bra, men inte så dåligt som det låter nu.

  jag förstår inte varför folk beter sig så här, självklart håller jag inte med att det handlar om ”muslimska värderinger”. det är ju inte så att turkarna sätter eld på sina hem i istanbul eller araber i kairo – samma gäller bosnier etc…

  så frågan är vad är det med rosengård?

 12. […] Desperat på Rosengård […]

 13. […] Desperat på Rosengård […]

 14. […] Desperat på Rosengård […]

 15. […] Desperat på Rosengård […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: