Lärare flyr Rosengård

Situationen i skolorna på Rosengård i Malmö är nu så desperat att lärarna flyr från sina tjänster. Det har tidigare rapporterats om hur ledning/politiker går i otackt med de anställda. Bilden som förmedlas stämmer inte med hur det är. 

Senaste draget är att ta bort delar av elevunderlaget när man för statistik och därmed, tillsynes, erhålla bättre resultat att redovisa. Detta sågades dock av utvecklingssamordnaren i Rosengård som menade att det inte skulle göra någon skillnad.

Skånska Dagbladet skriver om kaoset i skolorna på Rosengård.

Mängder med lärare på Rosengårds skolor letar desperat andra jobb. De vill lämna en kaosartad arbetsmiljö och de beskriver skolor i anarki med ständiga brandlarm och upploppsliknande stämning.

Samtidigt som detta sker får deras högsta chef pris som årets bästa offentliga chef. De undrar hur det kan gå ihop?

Skånskan har träffat tre lärare som jobbar på en av skolorna i Rosengård. De vågar inte att ha sina namn i tidningen därför att de vet sedan tidigare att arbetsgivaren inte gillar illojala medarbetare. Men de kan ändå inte bara se på när deras arbetsplats har förvandlats till ett fullständigt kaos. De vill att någon reagerar för att ta tag i det som de själva ser som en allvarlig kris.

Bakgrunden till de stora problemen är den omorganisation som har skett på skolorna i Rosengård. Tanken var att elevernas resultat skulle förbättras genom en förbättrad organisation som kallas ”Framtidens skola”. Men lärarna menar att resultatet har blivit raka motsatsen.

Lärarna som Skånskan träffat fick en ny rektor och de är mycket kritiska till det nya ledarskapet. De saknar styrning och ledning och framför allt närvaro.  Skolan i Rosengård har många elever som har stort behov av extra stöd och hjälp i undervisningen, men den lyser med sin frånvaro.

Det är en tuff miljö både för lärare och elever. Resurserna är knappa när det gäller personal men också materiel, inköpsstopp råder.

– Rosengårds skolor har varit en tuff arbetsplats under många år men vi har alltid haft stöd av varandra. Lärarrummet har varit en varm plats att komma till men nu är situationen så pass allvarlig att vi inte längre orkar ta hand om varandra. Även om det skulle komma en ny chef som jobbade på rätt sätt finns ingen kraft kvar, vi är körda i botten, säger en lärare.

Nu söker de nya jobb men det är inte lätt att hitta en annan arbetsplats. De säger att nästan alla deras kollegor gör samma sak och platsbanken hos arbetsförmedlingen ger dem lite hopp. En av lärarna är referens till sex andra kollegor som alla vill lämna skolorna i Rosengård.

Mitt i den stora omorganisationen som kraftigt bidragit till kaoset på skolan får de veta att Eva Ahlgren, stadsdelschef i Rosengård, har fått pris. Hon har utnämnts till årets offentliga chef.  De ställer sig frågande till priset och undrar kort och gott vem som har skickat in nomineringen?

– Vi känner inte igen den verklighet som pristagaren verkar arbeta i.

Skånska Dagbladet


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: